Fransk potatis- och purjolökssoppa (Soupe Vichyssoise)
Antal portioner: 2
Tillagningstid: 40 min
 
2 st purjolökar
4-5 potatisar
1 st gul lök
2 msk margarin eller smör
1,2 l grönsaksbuljong
2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
gräslök
 
Ansa och skölj purjolöken. Skär det vita på purjolöken i tunna skivor.
Skala potatisen och löken, skiva dem tunt.
Fräs alltsammans utan att det får färg i matfettet i en kastrull.
Häll på buljongen och låt allt koka under lock på svag värme tills potatisen faller sönder.
Passera allt genom en stålsikt eller kör soppan i en mixer eller matberedare tills den får slät konsistens.
Värm soppan och tillsätt grädden.
Strö över finklippt gräslök.
Bjud gärna vitt brytbröd till.