Kokt lamm med citronsås
Antal portioner: 4
Tillagningstid: 3 tim 30 min
 
1,5 kg lammkött, gärna med ben
3 l vatten
2 tsk sambal oelek
2 hönsbuljongtärningar
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
3 lagerblad
3 krm svartpeppar
3 vitlöksklyftor
3 msk mjöl
1 citron
2 dl crème fraiche
2,5 dl matlagningsgrädde
1 bunt gräslök
(0,5 tsk) salt
(2 krm) vitpeppar
 
Lägg lammköttet i en kastrull och täck med vatten.
Koka upp och skumma av.
Tillsätt sambal oelek, två buljongtärningar, tomatpuré, lagerblad och svartpeppar.
Koka under lock på medelvärme i ca två timmar.
Låt köttet svalna i buljongen i ca en timme.
Ta upp köttet, sila av buljongen och spara den.
Skala och hacka vitlöken.
Fräs den i smör.
Strö över mjölet och låt fräsa i 30 sekunder.
Späd ut med buljongen.
Tillsätt en buljongtärning, citronsaft, crème fraiche och grädde.
Låt koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Strö gräslök över och servera med kokt potatis.