Stekt biff med rödvinssås
Antal portioner: 4
Tillagningstid: 1 tim
 
RÖDVINSSÅS
2,5 dl rött vin
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 msk smör
1 msk olivolja
5 dl vatten
1,5 msk oxfond
2 tsk tomatpuré
1 lagerblad
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk timjan
0,5 krm cayennepeppar
50 g rumsvarmt smör
salt

STEKT BIFF
4 ryggbiffar
1 msk smör
1 msk olivolja
salt
peppar
 
RÖDVINSSÅS
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
Skala och skär moroten i små tärningar.
Fräs lök, vitlök och morot 2-3 minuter i smör och olja i en kastrull. Grönsakerna ska inte får färg utan bara bli mjuka.
Häll i rödvinet.
Tillsätt vatten, fond, tomatpuré, lagerblad, rosmarin, timjan och cayennepeppar.
Låt koka utan lock i ca 20 minuter, tills såsen reducerats till ungefär hälften.
Sila såsen och låt koka upp.
Red eventuellt såsen med maizena och låt sjuda i två minuter.
Klicka ner det rumsvarma smöret och rör om.
Smaka av med salt och peppar.

BIFF
Ta ut köttet ca 30 minuter före tillagning.
Torka av ytan på köttet.
Krydda köttet på båda sidorna med salt och peppar.
Stek biffarna två minuter på varje sida i smör och olja.
Ta pannan från värmen och låt köttet vila i minst fem minuter.

Servera med klyftpotatis.