Julskinka med senapsgriljering
Antal portioner: 20
Tillagningstid: 4 tim
 
1 st sockersaltad julskinka (ca 3 kg)

GRILJERING
1 ägg
1 msk skånsk senap
1 msk socker
0,5 dl ströbröd
 
Sätt ugnen på 125 grader.
Spola av skinkan med kallt vatten.
Låt nätet sitta kvar.
Linda in skinkan i dubbla lager ugnsfolie och lägg den i en ugnssäker form, gärna långpanna.
Stick i en köttermometer (genom svålen) så att spetsen hamnar i den tjockaste delen på skinkan. Så mycket som möjligt av termometerns rör ska vara i skinkan.
Ställ in skinkan i nedre delen av ugnen tills den nått temperaturen 65 grader (ca 50 minuter per kilo).
Ta ut skinkan och låt den vila i folien tills temperaturen är 70 grader.
Ställ skinkan, fortfarande i folien kallt i 15 minuter (i kylen eller på balkongen).
Ta bort nätet och skär loss svålen.
Låt skinkan svalna ytterligare, gärna övertäckt men utan folie.
Blanda samman ägg, senap och socker.
Bred blandningen över skinkan (där svålen suttit) och strö över ströbrödet.
Griljera skinkan mitt i ugnen i 200 grader, ca 15 minuter.