Inkokt lax med kall räksås
Antal portioner: 4
Tillagningstid: 2 tim 30 min
 
4 laxfiléer
2 hårdkokta ägg
LAG
1 liter vatten
1 purjolök
3 dillkvistar
3 msk vitvinsvinäger
2 msk salt
6 vitpepparkorn
SÅS
3 msk majonnäs
4 dl crème fraiche
1 tsk vitvinsvinäger
200 g skalade, färska räkor
 
Koka upp vatten.
Tillsätt strimlad purjolök, dill, vinäger, salt och vitpepparkorn.
Dra kastrullen från värmen.
Lägg fiksne med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form.
Häll den varma vätskan över fisken och täck med aluminiumfolie.
Ugnskoka fisken i tolv minuter mitt i ugnen på 200º.
Låt fisken kallna i lagen, helst på en riktigt kall plats som en källare.
Blanda majonnäs och crème fraiche.
Smaksätt med vinäger.
Hacka räkorna och rör ner dem i såsen.
Salta och peppra.
Servera med potatis och ägghalvor.