Apelsinsorbet i skalhalvor
Antal portioner: 4
Tillagningstid: 4 tim 30 min
 
4-6 medelstora apelsiner, gärna blodapelsiner
2 äggvitor
2 dl florsocker
 
Skär av ett lock på apelsinerna och skär med en vass kniv försiktigt ut fruktköttet.
Ställ skalhalvorna i kylen så att de är kalla till serveringen.
Pressa saften ur apelsinerna.
Mät saftmängden, det behövs 5 dl saft till sorbeten, ta extra apelsiner om det behövs.
Häll upp apelsinsaften i en skål och ställ den i frysen, rör om i den då och då medan den fryser.
Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt i florsockret och vispa ytterligare 1 minut.
När apelsinsaften är halvfrusen rör man ner äggvitesockret så det blandas med den halvfrusna saften.
Ställ tillbaka i frysen och rör om då och då, annars blir sorbeten grynig.
Sorbeten är färdig efter ca 4 timmar.
Skeda upp sorbeten i de kalla, tomma apelsinhalvorna, lägg på locket och servera genast.