Mandeltårta
Antal portioner: 10
Tillagningstid: 1 tim
 
BOTTEN
4 äggvitor
1,25 dl socker
125 g mandel

KRÄMEN
4 äggulor
1 dl socker
1 dl grädde
125 g smör
 
BOTTEN
Skilj äggvitorna och äggulorna åt, var noga.
Vispa äggvitorna hårt så de blir till en fast massa.
Hacka mandeln ganska fin och blanda mandeln med sockret.
Rör försiktigt ner sockret och mandeln i äggvitorna.
Ta bakplåtspapper och rita två cirklar, storlek som en mattallrik, smöra cirklarna.
Dela upp smeten i de båda cirklarna och smeta ut jämnt.
Sätt in i ugnen på 200 grader tills de fått en gyllenbrun färg (7-10 min).
Ta loss dem från pappret när de är varma, då går det lättare.
KRÄMEN
Lägg allt utom smöret i en kastrull och rör ihop på svag värme tills krämen tjocknar, var noga så den inte skär sig.
Lägg i smöret och låt det smälta under omrörning.
Lägg krämen mellan och ovanpå bottnarna, låt tårtan stå lite svalt så att krämen svalnar innan du serverar den.