Tuppen som förälder

Tuppföräldern är inte precis känd för att visa överseende och är snabb att bestraffa stora överträdelser och att förmana när det gäller små. Men det saknas verkligen inte äkta intresse för barnens välbefinnande. Det kanske bäst fungerande förhållandet mellan någon förälder och barn är det mellan Tuppmor och Drakson. Kineserna menar att det är ett önskeförhållande. Draksonen är alltid lika angelägen att vara till lags och alla som känner någon ung Drake, vet att han utför sina uppgifter som om det var fråga om några slags religiösa ritualer. Och även om Draksonen ibland kommer med de mest befängda idéer och påhitt, skulle det aldrig falla Tuppmor in att skratta åt honom och därmed såra hans stolthet. I stället uppmuntrar hon varje hans nyck och gör allt för att hjälpa honom uppnå den storhet som han ständigt drömmer om. Också den unge Buffeln får all tänkbar uppmuntran, men här är förhållandet mellan mor och son inte lika varmt. Buffelbarnet har inget behov av kärlek, bara av kunskap, och han kommer att ha massor av böcker att läsa i Tuppens hem.

Griskultingen kan räkna med att få all den uppmärksamhet och värme han behöver. Eftersom han redan som barn är ärlig och arbetar hårt, ligger han bra till hos Tuppfar redan från början. Ärlighet och arbetsvilja är ingalunda de kvaliteter som Tuppfar främst noterar hos sin Getdotter. De träffas helt enkelt aldrig på tu man hand. Vad i all världen har jäntan för sig när hon är ute halva nätterna? Och vad är det för piller hon har i nattduksbordet? Stackars lilla Get! Och allt den unga Apan får höra från sin Tuppappa är långa förmaningar om att hon måste vara hemma före midnatt. Tur för Apan att hon är vig nog att kunna klättra in genom det öppna sovrumsfönstret när ytterdörren är reglad.

För att den unga Tigern ska kunna uttrycka sig, måste han få utlopp för sin protestlusta, men sådant har Tuppen ingen som helst förståelse för. Den vackra Hästdottern charmar helt sin Tuppfar och blir bortskämd som få. I gengäld önskar sig Tuppen mer tacksamhet än dottern är beredd att visa. Hundvalpens tacksamhet är det däremot inget fel på och mamma Tupp blir rörd till tårar av den lilla valpens uppträdande. Allt kommer att vara bra dem emellan, så länge som Hunden inte går och blir beroende. Tuppen vill gärna att hans barn ska lära sig att stå på egna ben, hur mycket han än älskar dem.

Kattungen är vanligen alltför likgiltig och oengagerad för att det ska falla Tuppen i smaken och Kattdotterns petighet irriterar speciellt Tuppmamman. Den unga Råttan är tillräckligt charmig för att stå på god fot med Tuppen, men hon bör se till att skolbetygen hållre måtten. Ormpojken ligger i sängen och drömmer - om inget särskilt - och tar en evighet på sig att utvecklas. Tuppappan sliter från morgon till kväll, så det är inte att undra på om stämningen dem emellan blir minst sagt irriterad. Spänningen stiger när det kommer en annan Tupp i hönshuset. Tuppkycklingen börjar predika redan från sin första dag i livet och eftersom den vuxna Tuppen är inne på samma linje, kan det hela bara sluta i totalt kaos. Och oväsendet ska vi bara inte tala om.


Råtta
Buffel
Tiger  
Katt
Drake
Orm
Häst
Get  
Apa
Tupp  
Hund
Gris


| Startsidan | Horoskop | Recept | Resedagböcker |
| Spela spel | Spela sudoku | Bokblogg |
| Vanliga frågor |
| |