Råtta/Fisk

Denna bitande karaktär, en trollkarl genom kombinationen av mottaglighet och anfall, är bäst som ena hälften av ett par. Om det finns någon som kan spela spelet tillsammans med en partner och vinna nästan varje gång, tack vare just den energi som skapas av förhållandet, så är det Råtta/Fisken. Varken Fisken eller Råttan är enstöringar. När Fisken, som är överkänslig och svag, allierar sig med den makttörstande Råttan får han eller hon ett visst perspektiv på sin begränsing som garanterar en ovanlig förmåga att göra kloka val. För den i grunden obeslutsamma Fisken kommer tillägget av Råttans vilja att hjälpa honom att sätta upp mål och hålla fast vid gränser.

Råtta/Fiskar är osjälvständiga. De verkar inte på egen hand. För det mesta är de den andra hälften av ett par, där de tar rollen som "bättre hälft", "snäll polis", "språkrör" eller "piska". Råtta/Fisken vill inte ha hela kakan. Inte heller vill han ha ansvaret som följer med skötandet och genomförandet av ett projekt på egen hand. Råtta/Fisken är den perfekta kompisen. Råtta/Fisken är trogen sin andra hälfts ideal och skrattar aldrig öppet åt honom eller henne. Råtta/Fisken kan tyckas följa ledaren, men faktum är att han själv mycket väl kan vara den hemlige myteristen. I all tysthet anförtror Råtta/Fisken sina tvivel och varsel åt sina närmaste, fungerar som rådgivare och vis man. Men offentligt tar Råtta/Fisken plats i baksätet och ger upp scenen till förmån för ledaren.

Råtta/Fiskar har en vass tunga. De försvarar sig aldrig, men är alltid snabba med att såra innan de blir attackerade. Dessa människor låtsas vara snobbiga och verkar vara medvetna om status. Men bakom en min av självtillräcklighet och högdragenhet, så är Råtta/Fisken en mjukis. Om man skulle kika in i hans eller hennes mest undangömda skåp, skulle man troligen hitta högar med gamla teddybjörnar och söta små böcker, fulla av gråtmild poesi, med hundöron. Fiskens extrema känslighet förintas inte av Råttans aggression, men den kan lätt kamoufleras hos personer födda i dessa två tecken.

Råtta/Fiskar har en benägenhet för att vara svartsjuka på de framgångar som mer djärva och framfusiga människor har. De försöker försvara sin avundsjuka på sådana de tycker illa om genom att tala nedsättande om deras talanger eller ifrågasätta deras moral. Råtta/Fiskar är en gnutta självrättfärdiga och tvekar inte att inta en attityd av gudfruktighet för att kunna slå ner entusiasmen hos någon som de upplever som ett potentiellt hot. De behöver naturligtvis inte slösa tid på sådant dravel, eftersom de själva är enastående talangfulla och ofta, om de ges möjligheten, är bland de främsta när det gäller konst och litteratur, musikaliska karriärer eller affärer.

Denna attraktiva och bitande persons huvudsakliga begåvning är hans eller hennes förmåga att anpassa sig till kraven för vilken mänsklig situation som helst som kan dyka upp. Råtta/Fiskar ilar fram från situation till situation utan att blinka eller visa sin hand. De är skickliga och hängivna, framgångsrika och medvetna. Råtta/Fiskens iakttagelseförmåga gör honom eller henne till en ovärderlig tillgång för mäktigare och framfusiga, men ändå mindre känsliga personer. Råtta/Fisken vill ha makt åt gruppen, framgång för samhället, befordran för laget.

Kärlek

Ibland, om de är speciellt lyckosamma, blir en Råtta/Fisk kär i sin utvalda partner, gifter sig och är lycklig i alla sina dagar som den enastående kompisen. Men många gånger blir det inte så här och Råtta/Fisken måste välja sin ledare på platoniska grunder. Kärlek blir, då, bara en mysig plats att gå hem till från det riktiga förhållandet, där Råtta/Fisken hjälper och ger råd. Eftersom dessa människor lider av överkänslighet och nervositet, så föredrar de lugna och samlade älskare.

Om du skulle falla för en av dessa enormt insiktsfulla lejda jägare, kommer du förmodligen att tycka att de är både mottagliga och oumbärliga för ditt eget avancemang. Bearbeta dem med sunt förnuft. Förför dem genom att göra dem till dina förtrogna och visa din sårbara sida. Råtta/Fisken faller handlöst för en stark person med en känslig ådra. Var inte rädd för att breda på tjockt. Råtta/Fiskar älskar drama.

Passar med

Du är eld och lågor över Bufflar och Drakar. Men du måste försöka att välja din Buffel- eller Drake-partner från Oxen, Kräftan, Skorpionen eller Stenbocken. Du kan också förvänta dig bra stunder med Apa/Skorpion och Apa/Stenbock. Å andra sidan kan du inte förvänta dig något (om inte mindre) från Häst/Tvilling, Häst/Jungfru eller Häst/Skytt.

Hem och familj

En Råtta/Fisks hushåll kretsar kring det par som bor där. Råtta/Fisken kommer att foga sig för sin partners smak och vara nöjd med att inreda sitt eget rum eller kontor i en rörig stil, som han själv är nöjd med. Om laget ifråga bara existerar utanför hushållet, kan man räkna med att Råtta/Fisken lever ensam i en mysig, ganska annorlunda, miljö. Det viktigaste är alltid det som är det bästa för Råtta/Fiskens förhållande. Om gruppen behöver en ny matta, då skaffar vi en ny matta och så vidare.

Som förälder är denna person verkligen kompetent. Råtta/Fiskar är väldigt ansvarsfulla och pålitliga människor. De har en rapp humor och tycker om att leka med barn och få dem att skratta. Men denna person har många intressen förutom barnet och tvingas ofta överlämna barnets dagliga vård till någon som är mer anpassad för rutinarbete.

Råtta/Fisk-barnet kommer utan tvekan att förvåna med sin mogna iakttagelseförmåga och sin skarpa och passande kvickhet. Det kan dröja länge innan han kommer fram till vad han vill göra senare i livet. Han vill förbli barn så länge som möjligt, eftersom han har lättare för att vara beroende än att vara självständig. Alla Fisk-barn är naturligtvis konstnärliga och vill ha lektioner i det de har talang för. Ha tålamod med detta känsliga barn. Knuffa inte ut honom ur boet alltför tidigt.

Yrke

Fiskar födda under Råttans år har inte lätt för att lita på andra. De är kritiska och inte utan falskhet. De har en benägenhet för att vara trångsynta och njuter av känslan av att tillhöra en grupp som utesluter andra. De är extremt säkerhetsmedvetna och trots att de ger sin yttersta hängivenhet och hjälp till vilken gruppansträngning som helst, så vill Råtta/Fiskar ha sin beskärda del av gruppens byte. De är samhällsmedvetna, men ändå personligt motiverade.

Råtta/Fisken kommer aldrig att vara den uppenbara chefen. Detta är en bakgrundsperson som kanske en eller två gånger i sitt liv tillåter sitt ego att komma ut från grottan till allmänt beskådande. För det mesta kommer han eller hon att sköta allt från kulisserna, lysten efter makt men inte efter ökändhet. Dessa människor vill uttrycka sig själva, men inte för ärans skull. Deras användning av auktoritet är sällan oförskämd, men kan vara aggressiv. De blir utmärkta, hängivna anställda. Som konstnärer fungerar de bra i grupp.

Några passande karriärer för denna karaktär är: producent, konstnär, skådespelare, redaktör, journalist, författare, sjuksköterska, sjukgymnast, polis, konsulent, inköpare, importör/exportör, resebyråtjänsteman.


| Startsidan | Horoskop | Recept | Resedagböcker |
| Spela spel | Spela sudoku | Bokblogg |
| Vanliga frågor |
| |