Kattens personlighet

Född i dygdens tecken är Katten övervägande feminin. Med undantag av den udda och sjabbiga strykarkatten delar nästan samtliga manliga Katter de kvinnligas karaktärsdrag. Katter har en naturlig stil och elegans, de är utomordentligt välklädda, förfinade och diplomatiska och de inreder sina hem med både stil och smak. Få djur ägnar större uppmärksamhet åt sin familjs materiella behov än Katten. Och när det gäller affärer är inget djur bättre på att nosa sig fram till en förmånlig sådan och inget heller bättre rustat att ro affären i land.

Välsignad med en inre hemlighetsfullhet, som många finner både tjusande och skrämmande, har Katten frambringat stora tänkare. Katten är känslig och försiktig i umgänget med alla han möter, samtidigt som han har ett stort behov av en lugn och angenäm omgivning. Därför passar han utmärkt för yrken där det krävs en viss diplomati. Han är en uppmärksam lyssnare och minns i detalj varje samtal och hövlig konvresation. Med sin förmåga att sitta tyst och lyssna är Katten utmärkt som medlare, och hans objektiva omdömesförmåga är en stor tillgång om han skulle välja den juridiska banan. Som advokat kan han lyssna, men ger dig kanske inte så många goda råd. Katter är nu en gång för alla bättre lyssnare än rådgivare. Står du till exempel i begrepp att skiljas är det ingen idé att gå till en Katt för att få råd om hur du bäst ska ta dig igenom det hela känslomässigt. Ditt prat om skilsmässa kommer bara att skrämma honom, då det påminner om hans egen sårbarhet. Och skulle han ändå drista sig till att ge råd är de ytliga och allmänt hållna. Det är stil och inte innehåll som räknas. Är det däremot skvaller du är ute efter, så räkna med att Katten ställer upp. Och måste du ändå dra upp det här med din skilsmässa, så fråga Katten om de praktiska och ekonomiska aspekterna kring den. För när det gäller råd om pengar är Katten duktig.

Översvämningar, hungerkatastrofer, krig, plötslig död och olyckor av alla slag får Katten att klättra upp och gömma sig i närmaste träd. Så snart han ställs inför allvarliga problem, som inte har med hemmet och familjen att göra, så kan man vara säker på att Katten säckar ihop alldeles. Om din chef är Katt och vägrar ge dig den där extra ledighetsveckan du bett om, så behöver du bara pressa honom lite extra hårt för att få två veckors ledighet och löneförhöjning på köpet. För det sista din chef önskar sig är att du ställer till med en scen. Men glöm för den skull inte bort att en Katts klor är rakbladsvassa och att han kan hugga sig igenom de segaste gamla ben med sina kraftiga tänder. Även om slagsmål är det sista en Katt önskar sig, kan han bli ett dödligt hot om han är tvungen att försvara sig. Konsten är att beräkna hur mycket en Katt tål, men ofta lär vi oss inte det förrän skadan redan är skedd.

I allmänhet har Katter svårt att klara känslomässiga överdrifter. Ofta tål de inte höga, upprörda röster av det slag som förekommer i till exempel ett gräl. Utdragna diskussioner har en närmast katatonisk effekt på honom.  Varje känslomässig kris får honom att falla ihop som ett korthus.

Allmänt sett är Katten inte någon djupsinnig varelse. Han är vanligen totalt ointresserad av vad som pågår ute i den stora stygga världen. Han hyser motvilja mot allt lidande. När han konfronteras med det kan han uppföra sig på ett för honom mycket okarakteristiskt och ibland otroligt grymt sätt. För en Katt är hemmet, och trivseln där, viktigare än allt annat. Behovet av att få det som han vill ha det hemma är själva grunden för hans existens. Om denna idyll på något sätt är hotad, undergår Katten något av en Dr-Jekyll-och-Mr-Hyde-förvandling. Den i vanliga fall så fridsamma Katten förvandlas i ett nu till en djävul med klorna ute, beredd att till varje pris försvara hem och familj, fullständigt likgiltig för det lidande han själv orsakar. Därför är det inte så konstigt att några av världens värsta despoter är Katter. En Katt bör aldrig ges diktatorisk makt, eftersom han inte kan skilja mellan vad som är rätt för honom och vad som är rätt för andra.

Men när en Katt får leva sitt liv ohotad och utan att störas av prat om världens alla olyckor, gör han stora och snabba framsteg i sitt yrke. Så länge som arbetet inte är alltför ansträngande eller tidskrävande - Katter är ju så förtjusta i små tupplurar - kommer han att gå långt. Katten bör undvika yrken där det finns risk för konflikter, och om möjligt bör han välja ett område där han får arbeta på egen hand. Bäst är om han väljer ett arbete där han får användning för sin förmåga att väga finansiella för- och nackdelar mot varandra. Utmärkta områden, där han även får utnyttja sin instinktiva känsla för god smak, är konstgallerier, antikvitetsaffärer, krogar och frisersalonger. Om en Kattkvinna har några ambitioner utöver hemmet och hemarbetet, så måste de tillfredsställas någonstans inte alltför långt från spisen. Novellförfattare och frilansillustratör är passande yrken.

En kvinna framstår ofta i sin bästa dager när hon är i sällskap med en manlig Katt. Manliga Katter vet nämligen hur kvinnor bör klä sig och i viss mån också hur de känner sig. Både manliga och kvinnliga Katter är mycket kräsna när det gäller kläder. Vare sig en manlig Katt sätter på sig ett par urblekta gamla jeans eller vit slips och frack, ser hans kläder alltid fräscha och nypressade ut, och aldrig att han försummar det där lilla extra i form av en mönstrad väst eller ett par ljust gröna strumpor. Och en Kattman i tredelad kostym känns genast igen på sin vågade men aldrig skrikiga slips. Hankatter odlar sällan skägg eller mustascher och om de gör det, är det inte för livet.

Katter är försiktiga och systematiska och avskyr plötsliga förändringar. Tänk bara på hur din huskatt utforskar ett nytt och okänt område! Försiktigt och med en tass i taget går det hela i snigelfart. Katter känner trygghet med det som är gammalt och vant, och ogillar nya påfund och idéer, eftersom de utgör ett hot mot deras sköna och inrutade liv. Katter lever i mycket på rutin och ibland kan deras alltid lika övervägda och systematiska livsinställning utvecklas till något liknande besatthet. Så kan du till exempel vara säker på att den där killen på redovisningsavdelningen som alltid har regnkappa med sig till jobbet, om så också solen skiner från klarblå himmel, är Katt. Samma kille har perfekt ordning i sitt kartotek och hänger alltid upp sin rock på samma hängare, äter alltid samma sorts kaka till kaffet vid precis samma tid. Kort sagt, det är killen vars hela liv framlevs med samma precision och regelbundenhet som den hos ett schweiziskt urverk och med samma pedantiska prydlighet som den som återfinns i en operationssal. I hans välorganiserade och välbalanserade liv har allt sin speciella tid och plats.

Katter är begåvade med en spetsfundig, om än något skvalleraktig, känsla för humor. De älskar begåvade och levnadsglada umgängesvänner, inte minst om de återfinns i de högre samhällsskikten. I ett rum fullt med människor kan man vara övertygad om att en Katt dras som en magnet till de mest glamorösa innemänniskorna. Vanligtvis är han inte någon snobb, men när så är fallet uppträder han med stil. Och om det är nödvändigt att ha en egen TV-serie för att få möta världens rikaste och mest berömda människor, så var säker på att Katten ordnar det.

Kattkvinnor ägnar mycket tid åt sitt ofta vackra hår. De flesta låter det växa långt, särskilt om de är brunetter. Och även om Kattan skulle kokettera med en tät kruspermanent eller klippa sig kort, är det ändå den långa, slanka looken som vinner i längden. Kattkvinnor föredrar luftigt lätta och böljande klänningar framför byxor - om det inte är en perfekt skuren kostym - och de är mycket för spetsar och tryckta bomullstyger. Det viktorianskt inspirerade modet passar dem perfekt.

Den kvinnliga Katten har oftast en prydlig, konstnärlig handstil, medan manliga Katter för det mesta tvingas slita hårt för att få till något utöver rena klottret.

När man gör affärer med en Katt är det viktigt att komma ihåg att han alltid står för vad han sagt och aldrig ändrar sig. På samma sätt kommer en Katt som är skyldig dig pengar att betala tillbaka sin skuld till sista öret. Han minns varje tjänst du gjort honom och är inte sen med gentjänster. Och en Katt kommer aldrig tomhänt hem till dig, om det inte är så du brukar gästa honom. Avvisa en Katt och han försvinner ur ditt liv för gott.

Många Kattor föredrar att leva ensamma hellre än att gifta sig, men utan en man att pyssla om händer det att de blir en smula melankoliska och tillbringar mer tid än de skulle önska på Kvinnoforum eller med den lokala kyrkbasaren. Ensamma Kattkvinnor, ja, Kattor i största allmänhet, har lätt för att gråta, också över till synes rena bagateller.

Trots att de har rykte om sig att vara riktiga Casanovor, är sanningen snarare den att merparten Katthannar är obrottsligt trogna. Även om vi alla någon gång drabbats av oväsendet från en bakgårdshärjande liderlig hankatt, så är de flesta Katter lyckligast när de sover gott om natten.

Det är inte helt lätt att skilja Kattens tre livsfaser från varandra, men som en röd tråd genom dem alla finns längtan efter ett skönt och bekvämt liv, framlevt i ett välinrett hem, allt under angenäma samtal och välordnade - ibland väl petnoga - rutiner.


| Startsidan | Horoskop | Recept | Resedagböcker |
| Spela spel | Spela sudoku | Bokblogg |
| Vanliga frågor |
| |