Hundens personlighet

Från tidernas begynnelse har inget djur tjänat människan trognare eller delat sitt öde intimare med henne, än den alltid lika lojala och pålitliga Hunden. Oavsett vilken form eller storlek han uppträder i, och variationerna verka oändliga, så sviker Hunden under inga omständigheter människan. Vare sig han är en loppbiten byracka som kärlekslös vandrar genom våra städers mörka bakgator eller en prisbelönt champion, speglar Hundens ögon alltid samma rörande absoluta och förbehållslösa tillgivenhet. Det finns hundar som skäller men inte biter, hundar som både skäller och biter, och sådana som biter bittert innan de skäller.

Personer födda i Hundens tecken nöjer sig aldrig med att sitta på åskådarplats, vare sig de är filosofer, moralister eller tillhör samhällets förtryckta. Inte heller räcker det för dem att i ord förespråka förändringar, utan de söker aktivt upp orättvisorna och bekämpar dem sedan med närmast fanatisk målmedvetenhet. Hunden gör ofta mycket mer än man har rätt att kräva av någon, när han ger sig på de områden inom det religiösa, politiska och sociala livet, som han anser korrumperade. Med tydlig - fast ofta något osympatisk - röst, kräver den uppriktiga Hunden rätten att få yttra sig. Och nekas han tillträde till de traditionella och etablerade talarstolarna, bygger han sin egen, för ingen makt i världen kan hindra honom från att föra ut sitt budskap om frihet, jämlikhet och broderskap åt alla. Om du är född i Hundens tecken är du i gott sällskap med flera av de verkligt stora människorättskämparna.

Med tanke på det långa och nära umgänget med människan är det inte förvånande att Hunden inte bara blivit en integrerande del av vårt dagliga liv, utan också berikat vårt språk med en mängd ord och uttryck som till exempel "att lära gamla hundar sitta", "att leva ett hundliv" - det vill säga att ha ett litet helvete - och en rad skällsord som exempelvis fähund, lathund och hundhuvud. Man talar också om hundgöra och menar då ett riktigt slit, vidare om hunddagar, vilka förekommer under rötmånaden, och hundöra, som är ett vikt hörn på ett pappersblad.

Men trots att Hunden visar prov på mod och osjälviskt engagemang för de små och förtryckta, behöver han ofta själv någon som leder sig. Lämnade på egen hand händer det att Hundar, som inte kan besluta sig för vilken behjärtansvärd sak de ska stödja, blir bekymrade för att inte säga lätt förvirrade. Det finns ju trots allt så många behjärtansvärda ändamål att kämpa för och vilket ska idealisten Hunden stödja? Barnen? Amnesty International? Lutherhjälpen? Så många att välja bland och alla lika angelägna. Kanske är det därför som Hunden behöver att valet ska vara så självklart att det i själva verket upphör att vara något val.

När väl order givits och målet bestämts, kan inget i världen hindra Hunden från att utföra sin uppgift, hur simpel den ärn kan tyckas. Och har du väl vunnit en Hunds tillit - och den ges nu inte lika lätt som vilket billigt smycke som helst - så kan du vara säker på dess äkthet och varaktighet. Historieböckerna är fulla av berättelser om hundaktig tillgivenhet, av vilka många inte blott är extraordinära för det mod och den tapperhet som det visas prov på, utan också djupt rörande. Men man måste vara aktsam om Hundens trofasthet, för så snart han känner sig sviken, överför han sin lojalitet till första bästa utsträckta hand. Missbruka hans förtroende och han kommer aldrig att vare sig förlåta eller glömma. Hundmänniskor har inget till övers för billiga erbjudanden om vänskap. Har ett förhållande brutit samman, hjälper inga ben och klappar i världen för att återställa det. Och om något gått snett är felet enbart ditt - Hundar är omutligt ärliga i det avseendet. För Hunden är det helt enkelt så, att eftersom han är beredd att offra allt, även livet, för dig, så borde du kunna göra samma sak för honom. Och har något gått snett mellan dig och en Hund, så bli inte förvånad om din bästa vän blir din värsta fiende.

När en Hund blivit ratad utgör han ett allvarligt hot både mot sin egen och andras säkerhet. Hunden tål en hel del när det gäller obefogad bestraffning, till och med misshandel, men det finns gränser också för vad vår mest pålitlige och trogne vän står ut med. Den stunden kommer när han säger "nu räcker det". Och vid sidan om alla dessa historier som prisar Hundens mod och lojalitet, finns det andra berättelser som tar upp en mörkare och mer tragisk sida, när Hundar vänt sig mot sina herrar. Men här berättas sällan om orsakerna bakom Hundens uppträdande, hur han fått utstå slag, sparkar och vanvård, innan han anfallit sin husse eller matte. Och erkännas ska att det finns tillfällen när Hundmänniskor uppför sig så ondskefullt att det trotsar mänskligt förstånd.

Den alltid lika envisa och vaksamma Hunden är snabb att kritisera vårt bristande intresse när det gäller att engagera sig mot orättvisorna i världen. Men vid andra tillfällen kan han vara den siste som uppskattar vad som görs. Han uttalar sig inte sällan taktlöst och det han säger gör ofta ett blaserat, ja, till och med cyniskt intryck. Minns att Hundens hela ambition går ut på att vara till lags. Hans fruktan för att inte framstå som den som alltid gör sitt bästa, gör Hunden bekymrad och orolig, får honom att yttra sig utan att tänka, i hopp om att hans plötsliga skall är tillräckligt för att försäkra dig om att han är uppmärksam. Oron härrör sig från Hundens bristande självkänsla, som i sin tur är grunden till hans kroniska pessimism. De som är födda under Hundens år väntar sig alltid det värsta. De är först med att påpeka vilket förskräckligt väder vi haft, först med att påminna oss hur många människor i världen som svälter och de som ivrigast gör oss andra uppmärksamma på hungersnöd, översvämningar och andra katastrofer. En följd av denna osäkerhet är att Hundar ofta ägnar all sin tid åt oviktiga och triviala detaljer. Små problem förstoras upp oproportioneligt. Och när det triviala väl förstorats upp blir det till en fix idé, precis som när en Hund slickar sina sår. I stället för att hjälpa det att läka blir det bara värre.

Men har du en gång väl blivit vän med en hund så blir han din trognaste bundsförvant. Hunden är den förste som ger dig hjälp och tröst när du behöver det. Vid nyheten om ett dödsfall i familjen, kan du vara säker på att det är en Hund som är först med att skicka sympatibrev, blommor, och med att komma på besök. Risken är dessvärre stor att han går lite för långt i sin nit att trösta. Naturligtvis är Hunden den förste som inser sitt övertramp och den ånger han då känner får honom att börja oroa sig...

Hunden är född i idealismens tecken, men älskar trots det skvaller. Han må låta trist och slätstruken när han debatterar offentliga frågor, men hans middagskonversationer slår det gnistor om.

Även om Hundar inte intresserar sig för pengar, händer det ändå att de kan ha gott om dem. Ja, det finns till och med de som blir otroligt rika. Det är som om deras förakt för pengar bara ökar deras möjlighet att skapa sig en förmögenhet.

Ett annat karaktärsdrag hos Hunden är att han påverkas djupt av sin egen kritiska röst i hjärteangelägenheter. Eftersom han är något av en felfinnare, både när det gäller honom själv och andra, blir Hunden mycket olycklig när kärleken tvingar honom att blottställa sig. Verklig kärlek, och någon annan intresserar inte Hunden, är inte möjlig med mindre än att man tar ett jättekliv in i sitt eget okända inre. Hundar må ha aldrig så bra hand med siffror, vara experter när det gäller att väcka andras förtroende och visa sig ytterst kapabla när de ställs inför fysiska strapatser, men när det gäller kärlek är de otroligt naiva och står där handlingsförlamade och storögda av förvåning. När de väl gift sig är Hundar snabba att kritisera den partner som inte lever upp till deras höga ideal. Det tragiska resultatet av detta blir alltför ofta skilsmässa. För hur mycket han än försöker, lyckas Hunden inte minska sitt starka engagemang för de sämst ställda i samhället. Delar då äktenskapspartnern inte detta engagemang, utan känner sig åsidosatt, så blir resultatet oftast att man hamnar hos skilsmässoadvokaten.

Hunden hem - inte minst då Tikens - är oklanderligt möblerat. Hundkvinnor föredrar enkla och stilrena möbler, gärna antika, och ofta väljer de ut underbara saker från loppmarknader, som de sedan renoverar. Hundar älskar tavlor, gravyrer och gamla fotografier. Deras klädsmak är densamma som när det gäller utsmyckning, det vill säga de föredrar enkla, rena och naturliga ull-, bomull- och denimtextilier. Varför använda syntetfibrer när Hunden har en så vacker naturlig päls? Hundkvinnans vardagsutstyrsel bär en lätt nött prägel, men skulle du stöta på samma Hund när hon är ute för att göra intryck känner du knappast igen henne. Då ålar hon sig fram i sin urringade festblåsa med en rad äkta pärlor draperade runt sin mjuka, smala hals. Ögonskugga, läppstift och håret utslaget - är det verkligen samma gamla Hund?

Den lojala Hunden är mycket fin mot sina föräldrar och överger dem inte. Han besöker sina släktingar regelbundet, och när någon är sjuk, gör Hunden allt för att göra det så bekvämt som möjligt för den sjuke. Hundar har mycket bra hand med både unga och gamla och är därför utmärkta sköterskor. Vad gäller yrkesvalet bör de välja ett arbete där de har nytta av sin idealism och pliktkänsla. Men vad han än väljer att syssla med, kommer Hundens starka trohet mot idealen att få sin egen belöning.

Samtliga tre faser i Hundens liv färgas av och i vissa fall förstörs av hans ångest. Valpen är plikttrogen och håller sig nära hemmet. Men han kan konsten att tala för sin sak och protesterar mot all sorts auktoritetsmissbruk. Som vuxen har Hunden en viss benägenhet att placera in människor, inklusive sig själv, i skilda kategorier. Denna brist på flexibilitet fär honom att komma på kant med alla utom sina närmaste vänner och släktingar. Ålderdomen blir inte lättare och risken finns att Hunden blir sittande ensam och ångrar allt som inte blev som det skulle. Kineserna säger att den Hund som är född under dagen får ett fridfullare liv än den som är född nattetid. Men budskapet är klart: Om du är Hund så sjung dina sånger medan du kan, kämpa för det du tror på medan du har kraft och älska så snart tillfälle ges. För i morgon kan det vara för sent.


| Startsidan | Horoskop | Recept | Resedagböcker |
| Spela spel | Spela sudoku | Bokblogg |
| Vanliga frågor |
| |