Gris/Kräfta

Den störste initiativtagaren genom alla tider, denna person skulle kunna bo på en öde ö och gå upp i gryningen, be sin bön, koka sitt te, tvätta sig, gå till klippan som tjänar som kontor, slava i fjorton timmar i sträck, gå tillbaka till klippa nummer ett, laga en festmåltid, äta den, be sin bön, lägga sig ner under palmen och börja om från början igen nästa morgon. Integritet är ett ord som uppfunnits för att beskriva Gris/Kräftor. De är kompletta, fullständigt sig själva och behöver inte så mycket mer än tillbedjande beundran, orubblig kärlek och lydig hängivenhet från andra. Detta är en överdrift. Gris/Kräftor är ytterst generösa och överdrivet medmänskliga. Men de tycker verkligen om att saker är på deras sätt och i allmänhet ser de på något sätt till att hjulen snurrar åt det håll de bestämmer.

Gris/Kräftan älskar hemmet och lyx. Han eller hon samlar på sig rikedomar genom att köpa konst och fast egendom. Sedan finner han sätt att vända sina rikedomar till mer rikedomar. Han, av alla hagalna Kräftor, är den som bäst förvaltar sina rikedomar. Du kan ge en Gris/Kräfta 50 kronor och komma tillbaka efter tjugo år för att göra anspråk på din miljon. Det är också en överdrift. Men allvarligt talat, denna Gris/Kräfta är en stjärna på att tjäna pengar och att behålla dem. Han är ett konstfreak av första klass. Han missar inte en utställning. Ingen ung skulptör på väg uppåt kommer undan utan att sälja ett föremål till honom. Gris/Kräftan vet inte bara att uppskatta konst, utan han är sant fascinerad av dess bevarande och förevigande.

Det finns en underlig klyvning i Gris/Kräftans personlighet. Å ena sidan måste denna person hela tiden vara på sin vakt mot alla typer av omåttlighet. Han frestas av alla extravaganser. Å andra sidan kan han hänge sig åt överdriven självförnekelse. När Gris/Kräftan djupt ner i själen ser en oerhörd förmåga att släppa loss för mycket, blir hans reaktion ofta att odla en sträng personlig åtstramningspolicy: Inget kul. Inte överhuvudtaget. Aldrig gå ut och leka. Stanna inne och studera. Aldrig köpa fina kläder eller unna sig underbar mat. Bara hålla sig sysselsatt och samla på sig och skaffa sig och spara och behålla. Känslor är för andra människor. Uppenbarligen är denna spartanska filosofi inget annat än omvänd njutningslystnad. Det är ett problem för Gris/Kräftor. De måste lära sig att lägga band på sig och försöka hitta balansen mellan båda riktningarna.

Gris/Kräftans styrkedemonstrationer är ofta förekommande och är imponerande. Den hotfulla blicken. Den vilda glansen av spänd uppmärksamhet. Läpparnas åtstramning. Det kan vara skrämmande. Men det är inte äkta. De buskiga ögonbrynen finns bara där för effektens skull. Gris/Kräftan är egentligen en riktig raring, en medmänsklig, varmhjärtad och tvångsmässigt generös person. Han är bister och ger intryck av stränghet. Men han skrattar alltid inombords och för det mesta drömmer han ihop nya planer för att han ska kunna leva sitt liv exakt som han vill. Du kan skälla ut honom och håna honom, men Gris/Kräftan kommer utan tvekan att rusa vidare med sina planer och rejäla donationer och generösa bidrag, sitt rusande runt på alla konstutställningar och visningar av orientaliska mattor. Han hör dig - dina ödmjuka böner talar inte för döva öron - men han fäster inget avseende vid dig och kommer aldrig att göra det.

Målmedvetenhet är denna persons riktiga trumfkort. Inget mindre än allvarlig fysisk eller psykisk sjukdom kan hålla tillbaka Gris/Kräftan. Han håller fast vid sina ideal och vanor för glatta livet. Hans tro är brinnande och han går envist utanför rim och reson i sin religion. Hans politiska idéer är entydiga och utan krångel, hugga i och bita ihop. Vad Gris/Kräftan beträffar, så är felet på världen att ingen har några grundvärderingar att leva efter längre. Var är den gamla moralen? Var är den gamla goda tiden? Vem stal den strama överläppen från en hel generation? Han kan inte förstå det. Gris/Kräftan förstår inte varför folk inte bara slutar med allt detta velande och sätter igång med att arbeta för världen. Sedan, tänker han, skulle de få tid att ha roligt och för lek och avkoppling när de blir gamla. Det moderna livet gör Gris/Kräftan besviken. Om han kan kämpa så oavbrutet mot ondskans makter och aldrig ens bli modfälld, varför gör inte alla andra likadant? Eftersom de är lata, lilla Grisen. Och egoistiska och slätstrukna. Men det kan man inte kalla dig, eller hur?

Kärlek

Gris/Kräftans kapacitet för sann, ren, oblandad kärlek är enorm. Hans fallenhet för motsträvighet är ungefär lika stor. De omfattande utsvävningarna som är igång inom den sorgfälligt känslomässiga Gris/Kräftan kan förstöra hans nervsystem och verkligen göra honom bitter på kärleken och dess komplexitet för alltid.

Denna person är överdrivet ömtålig, traditionell och plikttrogen. Det finns ingen uppenbar anledning till att han inte skulle kunna ha det mest tillfredsställande sexuella och känslomässiga liv. Men där finns alltid Gris/Kräftans egenhet när det gäller självförnekelse och begränsning av nöjen. Precis när han ska till att slå sig till ro och njuta några minuter, sveper den goda fen in i sovrummet och frågar: "Kommer denna handling att leda till fler, moraliskt fördärvande? Kommer jag att hamna hos A-laget om jag tar en drink? Kommer jag att explodera i tusen bitar om jag älskar?" Man kommer inte speciellt långt i en kärleksaffär om man har sådana oroande tankar som springer omkring däruppe.

Så kärlek är komplicerat för Gris/Kräftan. Den är alldeles för mycket och på samma gång är den så fasligt lite att Gris/Kräftan föraktar den som om vore den en svaghet.

Om du älskar en Gris/Kräfta, förför honom. Uppvakta honom. Fjäska för honom och tjata på honom att han ska älska dig tillbaka. Mat fungerar ganska bra på detta motvilliga ämne, vare sig de är frestande enorma middagar eller spartanska måltider. Blommor gör dem glada också. Men en korg färska blåbär, en nyfödd valp eller en limpa bröd direkt från ugnen fungerar antagligen ännu bättre. Gris/Kräftor är ofrånkomligt dragna till jordnära enkla förförelserutiner.

Passar med

Du fattar tycke för den pålitliga och ändå något galna Tiger/Oxen. Du passar också bra med en Katt/Jungfru, Katt/Skorpion, Katt/Fisk, Get/Jungfru, Get/Skorpion eller Get/Fisk. Råtta/Oxen finns alltid där för att skydda dig från din egen stränghet också. Starta ingen förbindelse med en Apa/Vädur, Apa/Våg, Orm/Vädur eller Orm/Våg. Orm/Stenbock och Tupp/Stenbock finns också på din permanenta ute-lista.

Hem och familj

Gris/Kräftor är avsedda för detta område i livet. De avgudar sina kusiner och sina kusiners barn och sina kusiners kusiners barn. Gris/Kräftor är alltid ute och köper presenter till gudbarn och sina egna barn och grannens lille pojk som ligger sjuk. Gris/Kräftor är naturligt generösa och ger av sina rikedomar. Men vad som gör Gris/Kräftan så generös mot barn eller de som är mindre sofistikerade än han själv är oskuldsfullhet. Gris/Kräftan beundrar oskuldsfullhet och kommer alltid att betrakta den som en dygd.

I familjeangelägenheter kan Gris/Kräftan bli alltför kontrollerande. Här finns så mycket äkta hängivenhet för hemmet att familjemedlemmar som beundras och efterfrågas av denna ädla släkting, kan faktiskt känna sig kvävda. För mycket är för mycket - det kan anses beskäftigt.

Gris/Kräftans omgivning kommer att vara, minst sagt, frodig. Om han inte bor i ett underbart enormt hus med massor av utrymme längs väggarna och högt i tak, var kommer då Gris/Kräftan att göra av den där konstsamlingen? Det kan verka otroligt, men medelinkomsten för Gris/Kräftor är bland de högsta i världen. Deras smak är klassisk och deras hem är imponerande och storslagna.

För tystlåten och reserverad för att vara ett riktigt barn, kommer denna känslomässiga och kulturella koloss att visa sig vara en flitig student. Hans rum är kantat av böcker och traditionell konst finns till hands för hans omdömesgilla ögon. Försök inte att liva upp honom för att få honom att bete sig som en glad liten busunge som fnittrar hela tiden. Det kommer helt enkelt inte att fungera. Detta är ett allvarligt och blitt litet barn som, om han blir arg eller retad för ofta, kan bränna ett hål i dig med sin blick. Hans ilska är enorm, men tack och lov ovanlig. Tjurighet kan vara ett problem. Slå inte. Resonera. Och krama.

Yrke

En snabb titt på denna avskräckande person och du bara vet att han är ämnad för storhet. Saken är att Gris/Kräftan inte är den som letar efter beundran eller applåder. I stället, på sitt eget imponerande och tröga charmerande sätt, går han framåt - alltid framåt - aldrig tillbaka. Gris/Kräftan vet inte hur det känns att inte få det som han vill. För honom finns det inget annat alternativ. Och det mest irriterande är att han oftast har rätt! Gör saker som de bör göras och du kommer att förvånas över resultatet. För en Gris/Kräfta är det rätta liktydigt med makt.

För en Gris/Kräftas karriär är det första valet monark. Nästa är påve och det tredje skulle kunna vara biljonär. Men allvarligt, denna person bör utbilda sig tills han inte längre kan se bokstäverna på pappret. Sedan ska han släppas lös i affärs- eller konstvärlden (eller båda). Vad han är gör, kommer det att vara fantastiskt och beundransvärt, seriöst och innerligt. Gris/Kräftan blir en underbar chef eftersom han inte kan föreställa sig ha en låg position. Gris/Kräftan har inget emot att utföra enkla jobb. Absolut inte. Han kan skura toaletterna tillsammans med de allra bästa. Men han föredrar att ge ordern om att rengöra holkarna. Han kan förmodligen inte ta order från någon annan än en Buffel.


| Startsidan | Horoskop | Recept | Resedagböcker |
| Spela spel | Spela sudoku | Bokblogg |
| Vanliga frågor |
| |